- Újdonságok
- Akciók
- Aromaterápia
- Szépségápolás
- Gyógyhatású készítmények,Gyógykrémek
- Teakülönlegességek
- ALLERGIA
- ARANYÉR
- AKTIVITÁS, ENERGIA, ÁLTALÁNOS JÓ KÖZÉRZET
- BŐRPROBLÉMA, HAJ, KÖRÖM
- CSONT, PORC, IZOM, ÍZÜLET
- ELEKTROSZMOG
- FEJFÁJÁS, MIGRÉN
- FÉRFIAKNAK
- NŐKNEK
- FOGYÓKÚRA, ZSÍRÉGETÉS, DIÉTA
- GYERMEKEKNEK
- GYÓGYGOMBÁK
- IMMUNRENDSZER, ANTIOXIDÁNSOK
- KONCENTRÁCIÓ,MEMÓRIA,STRESSZ, ALVÁS
- PAJZSMIRIGY
- PRO- ÉS PREBIOTIKUMOK,ENZIMEK
- SZÁj-és FOGÁPOLÁS
- SZEM-FÜL
- SZÍV-ÉRRENDSZER, VÉRNYOMÁS
- VÉRCUKOR
- VITAMINOK,ÁSVÁNYI ANYAGOK
- VESE-HÚGYUTAK, TERMÉSZETES VÍZHAJTÁS
- TISZTÍTÁS,MÉREGTELENÍTÉS,EMÉSZTÉS
- Tematikus csomagajánlataink
- DXN-GANODERMA készítményeink
- ENERGY Bioinformációs termékek
- JUST-NAHRIN
- Élelmiszerek
- Mediterrán ízek
- KÖRNYEZETBARÁT HÁZTARTÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM
- Könyvek
- Ajándékok, használati tárgyak
- Ajándékutalványok
- Víztisztítók, Műszerek, Készülékek, Eszközök
- ANATÓMIAI, GYÓGY- ÉS KOMFORT PAPUCSOK
- PRÉMIUM AJÁNDÉKCSOMAGOK MINDEN ALKALOMRA
- ZINZINO
- AIDVIAN- Full Spectrum- CBD olajok
- MASZKOK
- KARÁCSONY
- Health & Youth
- Édességek
- PHARMIA

Mandulagomba étrend-kiegészítő kapszula- 60 db
A mandulagomba (Agaricus blazei Murrill) egy alacsony kalória- és magas tápanyagtartalmú, ehető gombafajta. Frissen ételként, feldolgozva tea formájában vagy kivonatként fogyasztják, Japánban pedig élelmiszer-adalékanyagként is használják. A mandulagomba a hazánkban is jól ismert csiperkefélék családjába tartozik, ugyanakkor összetételében nagyban különbözik azoktól.
A mandulagomba egy kis brazil faluból, Piedade-ból származik, azonban ma már hazája mellett Kínában, Amerikában és Japánban is termesztik. A Piedade-ban uralkodó éghajlati viszonyok, tehát a 35-38°C közötti nappali és a 20-25°C közötti éjszakai hőmérséklet, továbbá a 80%-os átlagos páratartalom remek körülményeket biztosítanak a mandulagomba növekedéséhez.
A mandulagomba rendkívül kényes a környezetére, ezért a tökéletes éghajlati viszonyok hiányában termesztése is kudarcba fullad – ezért is magasabb a fogyasztói ára. Október és április között terem, és más gombákkal ellentétben kifejezetten napfényigényes fajta. Átlagos mérete 10-15 cm, színe narancsos-barnás.
A mandulagombát 1960-ban egy japán kutató, Dr. Takatoshi Furumoto fedezte fel. A Piedade-ban és közvetlen környezetében élő emberek körében ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett ez az ízletes gombafajta. Dr. Takatoshinak feltűnt, hogy a lakosság körében feltűnően alacsony volt a daganatos és időskori betegségek előfordulása. Ennek apropóján küldte el Furomoto Japánba a mandulagombát, hogy megvizsgálják összetevőit és hatásait, ahol bizonyítást nyertek megfigyelései.
Mit tartalmaz a mandulagomba?
Gazdag létfontosságú ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, foszforban, rézben, cinkben, káliumban és nátriumban. Fellelhető benne niacin, folsav, biotin és az összes létfontosságú aminosav. Vitaminjai közül kiemelt szerepet kap a B-vitamin komplex vitamincsoport, a D-vitamin és az E-vitamin. Rendkívül fontos, hogy nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és antioxidáns béta-glükánt, elsősorban ezeknek az összetevőknek köszönheti kiemelkedő immunerősítő hatását.
A különleges mandulaillatát (amiről a nevét is kapta) a benne található vegyületeknek (benzaldehid, benzoát, benzil-alkohol) köszöneti.
A friss mandulagomba 85-87%-a víz. Miután a gombában lévő nagymennyiségű folyadék elpárolog, egy fehérjedús gomba lesz a végeredmény, amelynek 40-45%-a áll proteinből. A szénhidrátok a gomba 38-45%-át, a rostok 6-8%-át a zsírok pedig mindössze 3-4%-át adják.
Az egészségre gyakorolt előnyös hatásai
A mandulagomba hatásait az alábbi területeken tekintik ígéretesnek:
Kiemelkedő immunerősítő hatás
Egyik legismertebb előnye, hogy fokozza a szervezet védekezőképességét. Tanulmányok kimutatták, hogy a mandulagomba sokféle előnyös poliszacharidot tartalmaz. Sőt, valójában ez a gombatípus rendelkezik a legmagasabb poliszacharid tartalommal, a (béta) 1,6-D glükán és a (béta) 1,3-D glükán koncentrációja kiemelkedő a többi gombatípushoz képest, beleértve a Shitake-t, Maitake-t és Reishit.
Vírus- és baktériumellenes hatás
A béta-glükán poliszacharidok ugyancsak szerepet játszanak a vírusos és bakteriális fertőzések elleni küzdelemben. Egy tanulmány szerint a mandulagomba kivonatok védelmet nyújthatnak a tüdőgyulladást és az agyhártyagyulladást okozó baktériumok és vírusok ellen. Egy másik, 2013-ban közzétett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a gombából izolált poliszacharid hatásos a herpes simplex vírus ellen.
Csontritkulás
A mandulagomba B1 és B2-vitaminokban gazdag, és jelentős mennyiségű ergoszterint is tartalmaz, mely D2-vitaminná alakul át napsugárzás hatására. A D2-vitamin pozitív hatással van a csontvesztés veszélyének csökkentésére.
Májvédő hatás
Felmerült a kérdés, hogy a mandulagomba vajon előnyösen hat-e a májműködésre hepatitis B-ben szenvedő betegeknél. A Taipei Kórház kínai orvostudományi tanszéke egy egyéves tanulmányt folytatott a kérdés megválaszolására. Az észrevételek arra mutattak rá, hogy a mandulagomba kivonat képes a hepatitis B fertőzésben szenvedő betegek májfunkciójának normalizálására.
Vércukorszint csökkentő
Az előzetes kutatások, valamint a közvetlen terápiás megfigyelés arra mutatott rá, hogy a mandulagomba hasznos lehet a vércukorszint csökkentésében, valamint a cukorbetegség elkerülésében. Mindez szintén a kimagasló poliszacharid-tartalmának köszönhető. Az erre vonatkozó klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a mandulagomba kivonat fogyasztása javíthatja az inzulinrezisztenciát egyes cukorbetegeknél, és segít enyhíteni az oxidatív stressz okozta károsodást.
Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/mandulagomba