Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek


Spirulina alga étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

Spirulina alga étrend-kiegészítő kapszula- 60 db
2 800 Ft

A Spirulina (Arthrospira platensis) egy kék-zöld mikroalga, amely nevét spirálos alakjáról kapta. Napjaink egyik legfelkapottabb szuperélelmiszere, melyet az egész világon termelnek. Ezt az édesvízi növényt előszeretettel fogyasztják intenzív íze és rendkívül magas beltartalmi értékei miatt, melyeket több mint 1200 lektorált kiadványban megjelent kutatás is alátámaszt.

A Spirulina használatának kultúrája egészen a maják idejéig nyúlik vissza. A feljegyzések szerint történelmi bizonyítékok vannak rá, hogy 300 és 900 között a maják már ismerték és fogyasztották.

Természetes élőhelyei közé tartozik Afrika, Ázsia, Közép- és Dél-Amerika, ahol trópusi és szubtrópusi, magas karbonát-tartalmú és kissé lúgos kémhatású vizekben él. Világszerte történő termesztése azonban elengedhetetlen, hiszen óriási igény mutatkozik a növényre kivételes adottságai miatt.

 

spirulina alga

A szárított spirulina 5% vizet, 24% szénhidrátot, 8% zsírt és 50-70% fehérjét tartalmaz. Fehérjetartalma meglehetősen kivételes, még a legjobb növényi fehérjeforrások is csak a felét tartalmazzák ennek a szintnek (például a szójaliszt "csak" 35% nyers fehérjét tartalmaz).

Szárított por formájában 100 grammnyi Spirulina 290 kalóriát tartalmaz, és gazdag forrása számos alapvető tápanyagnak, vitaminnak, ásványi anyagnak. A spirulina lipidtartalma 8%, amely biztosítja a szervezet számára szükséges zsírsavakat (köztük pl. a gamma-linolénsavat, az alfa-linolénsavat, linolsavat, sztearidonsavat, eikozapentaénsavat).

A Spirulina tápértéke (100 g)

Energia

1,213 kJ (290 kcal)

Szénhidrát

23,9 g

Cukor

3,1 g

Rostok

3,6 g

Zsírok (melyből telített/telítetlen)

7,72 g (2,65 g/2,78 g)

Fehérje

57,47 g

A-vitamin

29 μg

B1-vitamin

2,38 mg

B2-vitamin

3,67 mg

B3-vitamin

12,82 mg

B5-vitamin

3,48 mg

B6-vitamin

0,364 mg

C-vitamin

10,1 mg

E-vitamin

5 mg

K-vitamin

25,5 μg

Folsav

94 μg

Kalcium

120 mg

Vas

28,5 mg

Magnézium

195 mg

Foszfor

118 mg

Kálium

1364 mg

Nátrium

1048 mg

Cink

2 mg

 

Szuperélelmiszer szuperhatásokkal

A Spirulina a benne található több mint 2000 enzimnek és 60-70% tömegszázaléknyi növényi fehérjének köszönhetően méltán része a szuperélelmiszerek csoportjának. Azon túl, hogy gyakorlatilag az összes, emberi szervezet számára szükséges és nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet és fehérjét könnyen emészthető, természetes formában tartalmazza, számos pozitív hatással is rendelkezik:

  • Segít a nehézfém-méregtelenítésben
  • Candida elleni mikrobiális hatással bír
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Csökkenti a káros LDL koleszterinszintet, növeli az érvédő hatású HDL koleszterinszintet
  • Energiával tölti fel a szervezetet
  • Segít a fogyásban

Spirulinával az alultápláltság ellen

Tekintettel a magas tápértékeire, az alultápláltságot vizsgáló kutatók kiemelt érdeklődést mutattak a Spirulina iránt, és számos tanulmány vizsgálta a Spirulina hatásait az alultáplált populációk körében.

A Maternal and Pediatric Nutrition 2016-os számában közzétett tanulmányban 87 alultáplált és vérszegény gyermek vizsgálatáról számoltak be. A kutatók három hónapig adtak a gyerekek felének, vitaminokat és ásványi táplálékokat, a másik felének Spirulinát. A Spirulinát kapó gyermekek esetén szignifikánsan nagyobb javulást tapasztaltak a testsúlygyarapodás, a szervezet vas szintje, valamint a hemoglobin mennyiségénél, mint a hagyományos vitamin- és ásványi kiegészítőkben részesülő gyermekeknél.

Antioxidáns hatás

A Spirulina számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ideértve a fenolvegyületeket, a fociocianinokat, a tokoferolokat és a béta-karotint is. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek a sejt- és DNS-károsodás leküzdésében, amelyek különféle betegségek (pl. daganatos kórképek, szívbetegségek és más krónikus betegségek) kialakulásáért felelősek. Az antioxidánsok a sportolókat is támogatják a testmozgás által kiváltott oxidatív stressz elleni védekezésben, ami többek között az izomfáradtsághoz is hozzájárul. Egy sportolók körében végzett vizsgálatban, amelyben négy héten keresztül kilenc férfi futó fogyasztott Spirulinát, megállapították, hogy a futó teljesítménye a Spirulina bevétele után megnőtt, szemben azokkal a sportolókkal, akik nem kaptak kiegészítést vagy placebót szedtek.

 

Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogynoveny-alapu-termekek/spirulina-alga