Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek


Ginzeng étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

Ginzeng étrend-kiegészítő kapszula- 60 db
2 800 Ft

A Távol-Keleten már évszázadok óta fogyasztott ázsiai ginzeng (Panax ginseng) számos, egészségre pozitív hatással bíró összetevőt tartalmaz. Használata mintegy 4000 éves múltra tekint vissza, a kínai népgyógyászat és az indiai ayurvédikus gyógyászat régóta alkalmazott növénye. Teaként, konyhai felhasználásra, valamint étrend-kiegészítőként (pl. por, kapszula, kivonat) is elérhető. Széles körű pozitív hatásai miatt manapság az egyik legkeresettebb gyógynövény.

Fontos, hogy a Panax ginseng (más néven ázsiai ginzeng, kínai ginzeng vagy koreai ginzeng) nem összekeverendő a ginzeng további típusaival, amelyek hatóanyagukat tekintve nem egyeznek meg a Panax ginzenggel – ezek az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius L.) és szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus).

ginzeng

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó, évelő növényről van szó, amely elsősorban a kelet-ázsiai hegyekben (Kína, Korea, Oroszország) őshonos. Sajátossága, hogy lassan nő, és kizárólag árnyékban érzi jól magát. A növény gyökere tartalmazza a legértékesebb összetevőket, ezért ezt a részét dolgozzák fel és hasznosítják. A ginzenggyökér jellegzetes, emberre emlékeztető alakjából fakad kínai zsensen (人参) elnevezése, melynek jelentése embergyökér. Az ázsiai ginzeng latin nevének első tagja, a „panax” jelentése pedig mindent gyógyító – utalva ezzel is arra a széles palettára, amelyben előnyös egészségügyi tulajdonságai rejlenek.

Története

A ginzeng gyógynövényként való felhasználására vonatkozó első írásos szöveg a Kínában 196-ban írt Shen-Nung gyógyszerkönyvben található. Ezt követően Li Shizhen az 1596-as Compendium of Materia Medica című gyógynövény határozó kötetében a ginzenget „kivételes tonikként” írta le. Habár eleinte nem használták a maihoz hasonló, széleskörű gyógymódként, inkább krónikus betegségben szenvedő és lábadozó betegek gyógynövénye volt.

A kínai és koreai területeken 16. században kezdték meg a ginzeng termesztését.

Mit tartalmaz a Panax ginseng?

A növény gyökerében 6-7 éves korára alakul ki az ideális koncentráció a különböző összetevőkből, ezért felhasználására jó néhány évet kell várni. A ginzeng ásványi anyagokból és vitaminokból, olajokból, valamint ginzengoidok, panaxonok, poliszacharidok és szaponinok elegyéből nyeri jelentős hatásait. A ginzeng legfőbb hatóanyaga a ginzengoid, amely a növény egészségre gyakorolt előnyös hatásainak javáért felelős. Vitaminok közül kiemelhető az A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin tartalma, továbbá jó néhány ásványi anyag forrásaként is szolgál (pl. folsav, mangán, cink).

Mire jó a ginzeng?

Segít a stressz tüneteinek legyőzésében, javítja a hangulatot

Az Egyesült Királyságban a Brain Performance és Nutrition Research Centerben elvégzett placebo-kontrollált vizsgálat 30 önkéntes részvételével zajlott, akik háromkörös kezelésben részesültek – a csoport egyik fele ginzenget, a másik fele placebót kapott. A vizsgálatot azért végezték, hogy adatokat gyűjtsenek a ginzeng hangulatra és a mentális funkciók javítására gyakorolt hatásairól. Az eredmények azt mutatták, hogy a 8 napon át tartó, 200 mg-os ginzeng bevitel enyhítette a hangulati problémákat. A 400 mg-os dózis a szintén nyolcnapos kezelés időtartama alatt javította a részvevők nyugalmi állapotát.
 

Javítja a memóriát és az agyfunkciókat

A ginzeng stimulálja az agysejteket, így javítja a koncentrációt és a kognitív aktivitást. A dél-koreai Klinikai Kutató Intézet Neurológiai Tanszékén végzett egyik tanulmány a ginzeng hatékonyságát vizsgálta az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kognitív teljesítményére vonatkozóan. Az itt szerzett bizonyítékok azt mutatják, hogy a Panax ginseng gyökér 12 héten át tartó napi fogyasztása javíthatja az Alzheimer-kóros betegek mentális teljesítményét. A ginzeng kezelés után a résztvevők javulást mutattak, és ami még pozitívabb, hogy az előnyös hatás három hónapon át fennmaradt. A ginzeng kezelés megszüntetése után a javulás lecsökkent a placebóval kezelt kontrollcsoport szintjére.

Ez arra enged következtetni, hogy (bár még további kutatások szükségesek a bizonyításhoz), a ginzeng az Alzheimer-kór természetes kezelésében is jelentős szereplővé válhat. Egy előzetes tanulmány azt is megállapította, hogy a ginzeng és a ginkgo biloba kombinációja segít az ADHD természetes terápiájában.
 

Erősíti az immunrendszert, gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik

Egy érdekes koreai tanulmány a ginzeng kedvező hatásait vizsgálta olyan gyermekek körében, akik kemoterápián vagy őssejt-transzplantáción estek át valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt. A vizsgálatba 19 gyermeket vontak be, akik napi 60 milligramm koreai vörös ginzenget kaptak egy éven át. A vérmintákat hathavonta gyűjtötték össze. A kezelés eredményeként a citokinek vagyis azok az immunválaszban is jelentős szerepet játszó jelzőmolekulák, amelyek az agyi jelek küldéséért és a sejtnövekedés szabályozásáért felelősek, jelentős csökkenést mutattak, ami szignifikáns különbség volt a kontrollcsoportban mért értékekhez képest. Ez a tanulmány arra világított rá, hogy a koreai vörös ginzeng képes stabilizálni a rákos folyamatokban szerepet játszó citokinek mennyiségét kemoterápia után.
 

Potencianövelő és hatásos a szexuális zavarok esetén

A porított koreai vörös ginzeng fogyasztása javítja a szexuális izgalmat és férfiaknál az erekciós rendellenességeket. 2008-ban készült egy szisztematikus áttekintés, amely összesen 28 randomizált klinikai vizsgálatot tartalmazott, amelyek a vörös ginzeng hatékonyságát értékelték a merevedési zavarok kezelésében. A vizsgálat a vörös ginzeng használatára utaló bizonyítékot szolgáltatott, de a kutatók úgy vélik, hogy szigorúbb tanulmányok szükségesek a végleges következtetések levonásához.

A 28 vizsgált kutatási eredmény közül hat az erekciós funkció javulásáról számolt be, amikor vörös ginzenget alkalmaztak a placebo-kontrollhoz képest. Négy vizsgálat a vörös ginzengnek a szexuális működésre gyakorolt ​​hatását tesztelte a placebóval összehasonlítva, és minden kísérletben a vörös ginzeng pozitív hatásait mutatták ki.
 

Segít az egészséges vércukorszint elérésben

Számos tanulmány kimutatta, hogy a ginzeng csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A Maryland Egyetem Orvostudományi Egyetemének egyik tanulmánya szerint azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél, akik ginzenggel együtt fogyasztottak magas cukortartalmú italt, kisebb vércukorszint-emelkedést figyeltek meg.

Az Egyesült Királyságban található Human Cognitive Neuroscience Unit-ben végzett másik tanulmány megállapította, hogy a Panax ginseng a glükóz fogyasztása után egy órával a vércukorszint csökkenését okozza, megerősítve, hogy a ginzengnek glükoregulációs tulajdonságai vannak.

A 2-es típusú cukorbetegség hátterében az a probléma áll, hogy a szervezet nem reagál az inzulinra. Egy tanulmány szerint a koreai vörös ginzeng javította az inzulinérzékenységet, amely további magyarázatot ad a ginzeng azon képességére, hogy segít a vércukorszint.  

Jó tudni

A ginzeng úgynevezett adaptogén növény, amely azt jelenti, hogy képes a szervezet szélsőséges fizikai és pszichés hatásainak leküzdését elősegíteni, ezért is alkalmazzák gyakran stressz ellen is. Ugyanakkor emiatt is érvényes rá az a szabály, hogy legfeljebb 10 hétig szedhető egyhuzamban, utána szünetet kell tartani a szedésében.

Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogynoveny-alapu-termekek/ginzeng