Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Termék részletek


Zafír Angelika gyökér kapszula-60 db

Zafír Angelika gyökér kapszula-60 db
3 950 Ft

Latin neve: Angelica archangelica
A drog latin neve:

Angelicae radix et rhizoma
Német neve:
 Engelwurz
Angol neve:
 Garden Angelica

“Az angyalgyökér jó gyomorerősítő és étvágyjavító gyógynövény”

Felhasználható részei:
A drogot az első év őszén vagy második életév tavaszán ásott gyökérzete szolgáltatja. A gyökereket néha hajfonatszerűen összecsavarva szárítják, a gyökértörzset felhasogatva. Használják még – nálunk ritkábban – leveleit és termését is.
A növény hatóanyagai:
1 % illóolaj, almasav, valeriánsav, 0,5 % angelikasav, fellandrén és pinén tartalmú illóolajat, angelikasavat, angelicint, gyantát, cseranyagot, keserűanyagot, aromás savakat, pektint, cukrokat tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:
Forrázatát étvágyserkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vizelethajtó, nyálkaoldó és idegnyugtató hatása miatt fogyasztják. Leveleiből a skandináv országokban salátát készítenek. Terméseit a likőripar és kozmetika ipar hasznosítja.
Fogyasztási javallat:
A gyökérdrog forrázatát 2 kávéskanál drogot 1/2 liter vízhez fogyasztják néhányszor fellobbantva.
Figyelmeztetés:
Újabb kutatások szerint a növény földfeletti hajtásaiban lévő furokumarinok fototoxikus hatásúak. Aki hosszabb időn keresztül angyalgyökérből készített teát fogyaszt, annak óvatosan kell bánnia a napozással és a szoláriummal, mivel a hatóanyag fényérzékenységet okoz. Gyomor és nyombélfekélyben szenvedő betegek nem használhatják belsőleg az orvosi angyalgyökér gyökeréből előállított készítményeket. Az angyalfű az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, amelyek között van néhány olyan mérgező növény, amellyel könnyen összetéveszthető.
Előfordulási helyek:
Nálunk főleg termesztik, havasi, alhavasi patakok medrében, sziklás, nyirkos helyeken terem.
Száradási arány:
4 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, gyökérzet esetén.
Érdekesség: Illóolaját az illatszer- és a szeszipar (likőrgyártás) is alkalmazza, gyomorkeserű italok fontos alkotórésze.
Virágzása: Június Augusztusban
Népies nevei: Angyalgyökér, angyélika, angyalfű, arkangyalfű