Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló

GYÓGYGOMBÁK

Fő kategória >GYÓGYGOMBÁK

prev
12
next

   Bio Maitake gomba etanolos és melegvizes kivonat (2 x 50ml)

Maitake etanolos és melegvizes frakciók

A Maitake (Grifola frondosa) magyarul Bokrosgombát nagyra becsülik azért a tulajdonságáért, hogy támogatja a szervezetet a normális működés visszaállításában, segíti az immunrendszer működését. 
A biogomba kétféle kivonatolási (melegvizes és etanolos) eljárásának köszönhetően a hatóanyagok két különböző aspektusból közelítik meg a problémát, egyszerre.

Maitake olyan egyedi és különleges molekuláris összetétellel rendelkezik, ami csak erre a gombatípusra jellemző, melyek a következők:

  • D frakció/ Immunmoduláns poliszacharidok: béta 1,6 és béta 1,3 glükán/
  • X és ES frakció
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium
  • Vitaminok: B2, B3, D-vitamin

 

A biogomba összetevői és azok hatása:
A Maitake gazdag ásványi anyagokban (pl. kálium, kalcium, magnézium), vitaminokban (B2, B3, D-vitamin), valamint aminosavakban és rostokban. 
A Maitake Biogomba legfontosabb összetevője a D frakció/ béta 1,6 és béta 1,3 glükán nevű poliszacharidok, melyek magas cukor tartalmú komplex szénhidrátok. 
A másik két fontos összetevő felfedezője Harry Preuss professzor (Georgetown University Medical Center, Washington, DC), ezek az ún. X és ES frakció. (Forrás: Alternative Medicine Review, 2002. június, Noriko Kodama, Kiyoshi Komuta, Hiroaki Nanba)
Vizsgálatok szerint a Maitake gombában lévő hatóanyagok szabályozzák a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, a máj zsíranyagcseréjét, a koleszterin és triglicerid szintet. Zsírbontó hatása miatt előnyös lehet fogyókúra esetén is.

A Maitake biogomba hatóanyagainak legfontosabb funkciója azonban az immunrendszer erősítése. Poliszacharidként a béta glükán aktiválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek. 

A Maitake biogomba D frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben (Kobe Pharmaceutical University). Preuss, aki az X (vércukor csökkentő) és ES (vérnyomás csökkentő) frakciót felfedezte, egy olyan kutatást vezetett, melynek alap feltevése az volt, hogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség és elhízás részben a glükóz/inzulin rendellenességnek köszönhetők. 1998-ban készült tanulmányában azt bizonyította, hogy a Maitake biogomba pozitív hatással van a glükóz/inzulin egyensúlyra, ezáltal segít megelőzni a felsorolt krónikus betegségeket. Egy 2002-es tanulmány (Georgetown University) azt találta, hogy a Maitake biogomba kivonat valóban képes növelni a glükóz/inzulin anyagcserét.

 

Összetevők: Bio Maitake gomba (Grifola frondosa)     0,25 g/ml,
                   glicerin                                             0,8 g/ml.
                   Alkoholmentes termék!



HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
Ajánlott adagolás:
Naponta felváltva (tehát egyik nap az etanolos, másik nap a meleg vizes oldatból) 3 × 1ml-t, vízben vagy egyéb kiválasztott folyadékban feloldva étkezés előtt fél órával kell meginni.
Az 1 ml az egy mokkáskanál mennyiségnek felel meg!

Fogyasztása nem javasolt:
Gyermekeknek, autoimmun betegségben szenvedőknek és terhes nőknek. 
Folyamatos fogyasztása maximum 3 hónapig javasolt, ezt követően 1 hónap szünet.
A javasolt napi adagot ne lépje túl! A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! Kisgyermekek elől elzárva tartandó! Használat előtt felrázandó!



EGYÉB INFORMÁCIÓK: 

Bio Maitake gomba
Etanolos frakció

A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
Tápérték 3 ml
100 ml
Energia
48,57kJ/11,61kcal
1619kJ/387kcal
Zsír 0,014 g 0,47 g
- amelyből telített zsírsavak
0,008 g
0,27 g
Szénhidrát
2,86 g
95,48 g
- amelyből cukrok
<0,003 g
<0,1 g
Fehérje
0,003 g
0,1 g

0,007 g
0,24 g
A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.

 

Bio Maitake gomba
Melegvizes frakció

A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
Tápérték 3 ml
100 ml
Energia
47,43kJ/11,34kcal
1581kJ/378kcal
Zsír 0,0045 g 0,15 g
- amelyből telített zsírsavak
0,0024 g
0,08 g
Szénhidrát
2,79 g
93,05 g
- amelyből cukrok
<0,0177 g
<0,59 g
Fehérje
0,032 g
1,07 g

0,0057 g
0,19 g
A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.
 
 
 
FIGYELEM: Gyógyszerekkel történő negatív kölcsönhatást eddig nem tapasztaltak.

Tárolás: Felbontást követően hűtőben tárolva minőségét még 1 hónapig őrzi meg.

 
14 330 Ft
Bio Mandulagomba etanolos és melegvizes kivonat (2 x 50ml)

Agaricus Blazei Murrill etanolos és melegvizes frakciók

Az Agaricus Blazei Murrill  (Mandulagomba), már 1893-ban azonosították, de a Brazíliában őshonos gomba gyógyhatására csak 1965-ben figyeltek fel a japán tudósok mivel gyógyászatilag jelentős hatóanyagokat tartalmaz. Magyar nevét az íze miatt kapta, mivel az, a mandulára emlékeztet, ezért Mandulagombának nevezik. 
A biogomba kétféle kivonatolási eljárásának köszönhetően a hatóanyagok két különböző aspektusból közelítik meg a problémát, egyszerre.

A Mandulagomba etanolos kivonatolási technológiának köszönhetően a következő hatóanyagok nyújthatnak segítséget:

Az etanolos kivonat legfontosabb összetevői: ergoszterol, linolsav, sztearinsav, olajsav. 
Az ergoszterol a D-vitamin hiányos állapotok megelőzése miatt rendkívül fontos.

A D-vitamin hatása szinte valamennyi szervrendszerben megnyilvánul, hiánya klinikailag fontos eltéréseket okoz:
  • mozgásszervi hatások (csontok mennyiségének és összetételének változása, kalcium beépülése a csontokba),
  • immunrendszeri hatások (befolyásolja a makrofágok aktivitását, autoimmun betegségek kialakulása),
  • szív- és érrendszeri hatások (coronaria betegségek, szívelégtelenség),
  • szénhidrát –anyagcserére gyakorolt hatás (hiányában ß-sejtek inzulintermelése csökken, 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában fontos szerepet játszik),

A Mandulagomba melegvizes kivonatolási technológiának köszönhetően a következő hatóanyagok nyújthatnak segítséget:
Ez a kivonat tartalmaz legmagasabb koncentrációban hatásos poliszacharidokat, Béta-glükánt melyek a leghatékonyabbak az immunrendszer modulálás vonatkozásában.
A biogomba a immunmoduláló hatását ezeknek a vegyületeknek köszönheti.
Több kutatás is bebizonyította poliszacharid és Béta-glükán daganat- és vírusölő hatását, valamint eredményességét a vércukor és a koleszterinszint csökkentésében.
Vizsgálatok bizonyították az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásukat.


Lehetséges hatása: immunmodulátor; rákos sejtek sejthalálát okozza; a T-limfocitákat és makrofágokat stimulálja; koleszterin-szintet csökkenti; az inzulin érzékenység javításával hat a diabéteszre (cukorbetegség).

 


Összetevők: Bio Mandulagomba (Agaricus Blazei Murrill)0,25 g/ml
                   glicerin                                               0,8 g/ml.
                   Alkoholmentes termék!


HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
Ajánlott adagolás:
Naponta felváltva (tehát egyik nap az etanolos, másik nap a meleg vizes oldatból) 3 × 1ml-t, vízben vagy egyéb kiválasztott folyadékban feloldva étkezés előtt fél órával kell meginni.
Az 1 ml az egy mokkáskanál mennyiségnek felel meg!

Folyamatos fogyasztása maximum 3 hónapig javasolt, ezt követően 1 hónap szünet.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet (és az egészséges életmódot)! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!



EGYÉB INFORMÁCIÓK: 

Bio Mandulagomba
Etanolos frakció

A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
Tápérték 3 ml
100 ml
Energia
49,08kJ/11,73kcal
1636kJ/391kcal
Zsír 0,0054 g 0,18 g
- amelyből telített zsírsavak
0,0039 g
0,13 g
Szénhidrát
2,898 g
96,59 g
- amelyből cukrok
0,0075 g
0,25 g
Fehérje
0,023 g
0,77 g

0,0048 g
0,16 g
A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.

 

Bio Mandulagomba
Meleg vizes frakció

A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
Tápérték 3 ml
100 ml
Energia
48,33kJ/11,55kcal
1611kJ/385kcal
Zsír <0,003 g <0,1 g
- amelyből telített zsírsavak
<0,0015 g
<0,05 g
Szénhidrát
2,848 g
94,94 g
- amelyből cukrok
0,0093 g
0,31 g
Fehérje
0,0342 g
1,14 g

0,0063 g
0,21 g
A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.
 
 
 
FIGYELEM: Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt!
Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, valamint akkor, ha teherbeesést segítő készítményt, vagy más gyógyszert szed illetve orvosi kezelés alatt áll.
Tárolás: Felbontást követően hűtőben tárolva minőségét még 1 hónapig őrzi meg.

 

 

 

 
14 330 Ft
Bio Reishi gomba etanolos és melegvizes kivonat (2 x 50ml)

Reishi etanolos és melegvizes frakciók

A Reishi - Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, mágikus növény illetve japán megnevezése: Isteni gyógyfű. 
A gombát Kínában különleges erejénél fogva a legkülönfélébb betegségek gyógyítására tartották alkalmasnak, amire a gomba neve a „Ling Zhi” is utal, ami "spirituális erőt" jelent. 
Mivel jótékony tulajdonságait a modern kutatások is bizonyították, keresett gyógynövénnyé vált.

A bio Reishi kétféle kivonatolási eljárásának köszönhetően a hatóanyagok két különböző aspektusból közelítik meg a problémát, egyszerre.

A biogomba fontos alkotóelemei és azok hatása:
    1. Szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginzengben) található.
    2. Poliszacharidok: Ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.
    3. Keserű íz: A japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.
    4. 
    Adenozin: Megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, javítja az adrenalint termelő mirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartja a vér PH-szintjét.
    5. Terpenoidok: erősíti az emésztőrendszert és felépíti az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkenti a koleszterinszintet és aktiválja a sejtek atommagját.
    6. Ganoderic esszencia: megfiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit és fiatalságát, legyőzi a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

    Az alkotóelemek vélhető hatása a fenti leírás alapján:
    • gátolja a hisztamin felszabadulását/ lefékezi az allergiás reakciókat
    • májvédő
    • vérnyomáscsökkentő (ACE inhibitor)
    • lassítja a koleszterin szintézist/ a magas koleszterinszintet csökkenti
    • gyulladáscsökkentő
    • vírusellenes/ gátolja a vírus gyors szaporodását
    • antioxidáns
    • tumor ellenes
    • nyugtató
    • gombaölő
    • immunmoduláló (tumor- és vírusellenes)
    A biogomba a immunmoduláló hatását ezeknek a vegyületeknek köszönheti.
    Több kutatás is bebizonyította poliszacharid és Béta-glükán daganat- és vírusölő hatását, valamint eredményességét a vércukor és a koleszterinszint csökkentésében.
    Vizsgálatok bizonyították az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásukat.


    Lehetséges hatása: immunmodulátor; rákos sejtek sejthalálát okozza; a T-limfocitákat és makrofágokat stimulálja; koleszterin-szintet csökkenti; az inzulin érzékenység javításával hat a diabéteszre (cukorbetegség).

     


    Összetevők: Bio Reishi gomba (Ganoderma lucidum) 0,25 g/ml,
                       glicerin                                           0,8 g/ml.
                       Alkoholmentes termék!


    HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
    Ajánlott adagolás:
    Naponta felváltva (tehát egyik nap az etanolos, másik nap a meleg vizes oldatból) 3 × 1ml-t, vízben vagy egyéb kiválasztott folyadékban feloldva étkezés előtt fél órával kell meginni.
    Az 1 ml az egy mokkáskanál mennyiségnek felel meg!

    Folyamatos fogyasztása maximum 3 hónapig javasolt, ezt követően 1 hónap szünet.
    Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet (és az egészséges életmódot)!
    Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!



    EGYÉB INFORMÁCIÓK: 

    Bio Reishi
    Etanolos frakció

    A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
    Tápérték 3 ml
    100 ml
    Energia
    48,84kJ/11,67kcal
    1628kJ/389kcal
    Zsír 0,0036 g 0,12 g
    - amelyből telített zsírsavak
    0,0024 g
    0,08 g
    Szénhidrát
    2,9 g
    96,76 g
    - amelyből cukrok
    0,0045 g
    0,15 g
    Fehérje
    0,0072 g
    0,24 g

    0,0072 g
    0,24 g
    A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.

     

    Bio Reishi
    Meleg vizes frakció

    A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
    Tápérték 3 ml
    100 ml
    Energia
    49,08kJ/11,73kcal
    1636kJ/391kcal
    Zsír 0,0216 g 0,72 g
    - amelyből telített zsírsavak
    0,0132 g
    0,44 g
    Szénhidrát
    2,87 g
    95,66 g
    - amelyből cukrok
    0,0036 g
    0,12 g
    Fehérje
    0,0102 g
    0,34 g

    0,0066 g
    0,22 g
    A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.
     
     
     
    FIGYELEM: Óvatosan adagolható együtt vérnyomáscsökkentőkkel és nyugtató-szedatív hatású készítményekkel. Különösen óvatosan kell eljárni, ha a páciens véralvadásgátlókat szed!

    Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt.
    Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek 16 éves kor alatt.
    Gyermekeknek allergia esetén maximum napi 3 ml adható.

    Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, valamint a következő esetekben: ha teherbeesést segítő készítményt szed, gyógyszert szed vagy orvosi kezelés alatt áll.
    Tárolás: Felbontást követően hűtőben tárolva minőségét még 1 hónapig őrzi meg.
     
    14 330 Ft
      Bio Shíitake gomba etanolos és melegvizes kivonat (2 x 50ml)

    Shíitake etanolos és melegvizes frakciók

     

    A Shíitake gomba (Lentinula edodes) egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Ezekben a kultúrákban nemcsak táplálkozási célzattal termesztik, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságait is felhasználják már évszázadok óta. A Shíitake gomba igazi csodaszerként ismert. 
    A biogomba kétféle kivonatolási eljárásnak köszönhetően a hatóanyagok két különböző aspektusból közelítik meg a problémát, egyszerre. 
    A Shíitake etanolos kivonatolási technológiának köszönhetően a következő hatóanyagok nyújthatnak segítséget:

    Shíitake etanolos frakció, jelentős kálium- és foszfor-, valamint alacsony nátrium tartalma a keringési betegségek ellen teszi hasznossá. Ismert antivirális, antibakteriális, antifungális hatása is. 
    Kivonata javítja a bőr feszességét és tónusát, lassítja az öregedés folyamatát.

    Az Shíitake melegvizes kivonatolási technológiának köszönhetően a következő hatóanyagok nyújthatnak segítséget:
     
    A benzaldehid és egyéb hatóanyagai vírusellenes hatással rendelkeznek, illetve a gomba-kivonat az emberi test sejtjeit interferonok kibocsájtására készteti, ezáltal a  torokgyulladás és a köhögés tüneteit is enyhíti. 
    Számos kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micélium-kultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.
     
    Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:
    1. antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),
    2. baktérium- és gombaellenes,
    3. immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),
    4. tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),
    5. májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),
    6. vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),
    7. a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint
    8. általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).
     
    Forrás: Babulka Péter: Értékes gyógyanyagaink, a gombák
    (Természetgyógyász Magazin, 2007. szeptember, XIII. évfolyam 9. szám)

     


    Összetevők: Bio Shíitake gomba (Lentinula edodes) 0,25 g/ml,
                       glicerin                                          0,8 g/ml.
                       Alkoholmentes termék!


    HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
    Ajánlott adagolás:
    Naponta felváltva (tehát egyik nap az etanolos, másik nap a meleg vizes oldatból) 3 × 1ml-t, vízben vagy egyéb kiválasztott folyadékban feloldva étkezés előtt fél órával kell meginni.
    Az 1 ml az egy mokkáskanál mennyiségnek felel meg!

    Folyamatos fogyasztása maximum 3 hónapig javasolt, ezt követően 1 hónap szünet.
    Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet (és az egészséges életmódot)!
    Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!



    EGYÉB INFORMÁCIÓK: 

    Bio Shiítake
    Etanolos frakció

    A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
    Tápérték 3 ml
    100 ml
    Energia
    47,15kJ/11,3kcal
    1571,5kJ/376kcal
    Zsír 0,0069 g 0,23 g
    - amelyből telített zsírsavak
    0,0048 g
    0,16 g
    Szénhidrát
    2,8 g
    93,3 g
    - amelyből cukrok
    0,0081 g
    0,27 g
    Fehérje
    0,009 g
    0,3 g

    0,0036 g
    0,12 g
    A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.

     

    Bio Shiítake
    Meleg vizes frakció

    A javasolt napi adag (3 × 1 ml) tartalmaz:
    Tápérték 3 ml
    100 ml
    Energia
    44,4kJ/10,62kcal
    1480kJ/354kcal
    Zsír 0,0036 g 0,12 g
    - amelyből telített zsírsavak
    0,0024 g
    0,08 g
    Szénhidrát
    2,61 g
    87,15 g
    - amelyből cukrok
    0,0216 g
    0,72 g
    Fehérje
    0,03 g
    1,0 g

    0,0066 g
    0,22 g
    A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.
     
     
     
    FIGYELEM: Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt!
    Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, valamint akkor, ha teherbeesést segítő készítményt, vagy más gyógyszert szed illetve orvosi kezelés alatt áll.
    Tárolás: Felbontást követően hűtőben tárolva minőségét még 1 hónapig őrzi meg.

     

     

     

     
    14 330 Ft
    Bokrosgomba Maitake étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A bokrosgomba (Grifola frondosa) egy ehető, élősködő gombatípus, egy taplógombaféle, amely lombos fák, leggyakrabban tölgyek, szelídgesztenye vagy szilfák tövén él. Leggyakoribb előfordulási helye Japán észak-keleti és Észak-Amerika keleti része, de ritkán Magyarországon is találkozhatunk vele. A bokrosgomba számos előnyös egészségügyi hatása miatt a keleti orvoslás régóta használt gyógygombái közé tartozik.

    Nem csak bokrosgombaként, hanem ágas tapló és maitake néven is ismert - utóbbi elnevezést Japánban használják. A maitake táncoló gombát jelent, mert régen úgy tartották, hogy aki megtalálta a bokrosgombát, nyomban táncra perdült örömében, hiszen ára az ezüstével vetekedett.

    bokrosgomba

    Megjelenése

    Japánban a gombák királyának nevezik, elsősorban mérete miatt, amely akár a 20 kg-ot is elérheti. Maga a termőtest 20-50 cm átmérőjű gombacsoportokból áll, amelyek több szinten telepednek meg a keményebb fafajták törzsének tövében. Egyetlen vastag, szerteágazó tönkjén jellegzetes legyező vagy nyelv alakú, féloldalas kalapú gombafejek sorakoznak, legtöbbször szürkésbarna, okker vagy sötétebb vörösesbarna színben. A bokrosgomba húsa a kalapjaiban puha és fehér, fiatal korában igen ízletes – leginkább a csirkehúsra emlékeztet, ezért is vált oly kedvelt étellé. Idősebb korában sajthoz hasonló illatúvá, jellegtelenebb ízűvé válik.

    Az 1980-as évektől aktívan termesztett gombafaj. Leggyakrabban tea vagy leves formájában, gyógyító ételként fogyasztják a keleti országokban. Étrend-kiegészítőként is elérhető, így előnyös tulajdonságai bárki számára élvezhetők.

    A bokrosgomba egészségre gyakorolt hatásairól

    Japánban és Kínában nagyra becsülik a bokrosgombát, mert támogatja a szervezetet a normális működés visszaállításában, segíti az immunrendszer működését. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan hozzájárul az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez.

    A maitake gyógygomba legfontosabb összetevője a 1,6 béta glükán nevű poliszacharid, mely egy magas cukor tartalmú komplex szénhidrát. Egyben egy erős antioxidáns hatású vegyület, amely erősíti az immunrendszert, és megkötik a szabad gyököket, ígysegít csökkenteni a gyulladásos folyamatok, a szívbetegségek és daganatos kórképek kialakulásának esélyét.

    A bokrosgomba gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, emellett olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a D-vitamin, B2-vitamin, magnézium, kalcium és kálium. Fehérjében gazdag gombatípus.

    Az alábbi területeken tulajdonítanak pozitív hatást a bokrosgombának

    Immunrendszer erősítő

    A bokrosgombában található béta-glükán vegyületek aktiválják a szervezetben található fehérvérsejteket, ezáltal növelik az immunrendszer aktivitását. Tehát segítenek legyőzni például a vírusos, bakteriális és gombás fertőzéseket, növelik a védekezőképességet.
     

    Rákmegelőző

    Több humán vizsgálat is biztató eredménnyel zárult és arra enged következtetni, hogy a bokrosgomba képes a tumor növekedését visszafordítani, és javítani a rákellenes immunsejtek (NK sejtek) aktivitását. A gombában megtalálható béta-glükán fokozza a csontvelő fehérvérsejt-termelését, amely igen fontos folyamat a fertőzések és a daganatos folyamatok megakadályozása tekintetében – ez különösen a daganatterápiában (pl. sugárterápia, kemoterápia) részesült betegek számára nagy jelentőségű.

    További vizsgálatok és a tapasztalatok szerint emellett hatékony kiegészítője a kemoterápiának, amellyel egy időben alkalmazva egyrészt csökkenti a kezelés mellékhatásait (pl. étvágytalanság, hajhullás, hányás), másrészt erősíti annak hatásait. Ezen kívül napjainkban is zajlanak klinikai vizsgálatok, amelyek bizonyos rosszindulatú betegségek (pl. limfóma, leukémia) kezelésében alkalmazott gyógyszerekre gyakorolt pozitív hatásait hivatottak alátámasztani.
     

    Koleszterinszint csökkentő

    Csökkenti a magas trigliceridszintet, megemeli a vér úgynevezett jó, vagyis HDL koleszterinszintjét, ezáltal védi a szív és az érrendszer egészségét. A HDL koleszterinszint csökkentésével egyúttal tehermentesíti, méregteleníti a májat is, hiszen segíti a benne felgyülemlett zsírok kiürülését, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez. 

    Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/bokrosgomba

     
    5 500 Ft
    Cordyceps étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a tömlősgombák családjába (ascomycetes) tartozik. A mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak párás területein őshonos. Rendkívül keresett gombafajta egyrészt remek íze, másrészt energetizáló, vitalizáló, immunerősítő tulajdonságai miatt.

    A cordyceps története egészen a 15. századig nyúlik vissza, ugyanis ebből az időből származik az első írásos feljegyzés, amelyet Tibetben vetettek papírra. Ebben az írásban afrodiziákumként említették, később azonban számos további előnyös tulajdonságára derült fény, melyek közül jó néhányat tudományos vizsgálatok is alátámasztottak.

    cordyceps étrend kiegészítő

    Különleges módon nő, rendkívül értékes

    A kínai hernyógomba botanikai elnevezése a latin eredetű cord, vagyis zsinór, ceps, vagyis fej, valamint a sinesis, vagyis kínai szavak összetételéből származik, utalva egyúttal egyedi megjelenési formájára és őshazájára.

    A cordyceps egyfajta parazitagomba (endoparazita), amelynek különlegessége, hogy az elhullott vagy élő rovarfélékben (leginkább éjjeli lepkékben) telepszik meg – innen a hernyógomba elnevezés. A gomba kifejlődéséhez először az őszi-téli időszakban a kezdetleges fejlődési fázisban lévő rovar (pl. báb, imágó) testét beborítják a gomba spórái, amelyek az enzimeknek köszönhetően lassan áttörnek a rovart védő kitinrétegen. Ezt követően a spórákból fejlődő gombafonalak fokozatosan kitöltik a gazdatest belsejét, csupán a külső réteget hagyják meg. Ebből nő ki a cordyceps termőteste, amely jellemzően barnás, narancssárgás árnyalatú, hosszúkás, ujjra emlékeztető alakú, 4-11 cm közötti gombát képez. A teljes fejlődés rendszerint 5-6 évig is eltart. Kínában ennek a nem mindennapi fejlődési folyamatnak köszönhetően csak így emlegetik a cordyceps-et: télen rovar, nyáron fű.

    A termesztett cordyceps természetesen nem ebben a formában fejlődik, tehát attól nem kell félnünk, hogy ennek a folyamatnak az eredménye a gomba, amit elfogyasztunk.

    A hernyógomba a keleti országokban a legkeresettebb gyógygomba. Értéke kimagasló, még a hazánkban is jól ismert szarvasgomba árát is jócskán meghaladja. Használata emiatt státusszimbólummá vált a távol-keleti területeken.

    A cordyceps legfontosabb összetevői

    A kínai hernyógomba közel 60%-os lipidtartalmával kiemelkedik a többi gombafaj közül. Legfőképpen telítetlen zsírokból (linolsavból, olajsavból) áll, és a 40%-ot is meghaladja a telített zsír tartalma (palmitinsav). A cordyceps emellett 30%-ban fehérjékből áll, és ugyancsak gazdag antioxidáns poliszacharidokban, ásványi anyagokban (pl. foszfor, magnézium, vas, kalcium), nyomelemekben, vitaminokban (pl. B1, B2, B12, E és K). Magas az antioxidáns tartalma.

    Mindemellett olyan bioaktív vegyületek is megtalálhatók a cordyceps-ben, mint a galaktalomannán nevű poliszacharid, az adenozin, guanozin és uridin, különböző fitoszterolok (pl. az ergoszterol, a D2-vitamin előanyaga). Az egyik legfontosabb összetevője a rákellenes vegyületnek számító béta-glükán.

    Így hat az emberi szervezetre

    A hagyományos kínai orvoslásban, valamint a tibeti gyógyászatban is gyógyító hatású gombaként tekintenek rá. A kínai hernyógombát más növényekkel (pl. ginzenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák. Elsősorban a hosszan tartó betegség után a legyengült szervezet energizálására javasolják a használatát. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendsze

    rtelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás, az idegrendszer tonizálása.

    Pozitív hatást tulajdonítanak a cordycepshez az alábbi területeken:

    • Segíti a szervezet védekező-mechanizmusait: immunmoduláns hatást gyakorolva a szervezetre aktiválja az úgynevezett ölősejteket (NK sejtek), illetve növeli a fertőzések ellen küzdő T-sejtek szintjét, amelyek a káros mikroorganizmusok elleni védekezésben játszanak nagy szerepet.
    • Daganatellenes hatás: ugyancsak az ölősejtek aktivitására vezethető vissza a tumorellenes hatása. Egyes daganattípusoknál (emlőrák, tüdőrák) megfigyelték, hogy lassítja vagy megállítja a tumorsejtek osztódását. Mivel az immunvédekezést is javítja, így a daganatos betegek állapotára és felépülési esélyeire is jó hatást gyakorol.
    • Fokozza a teljesítőképességet a test energiaszintjének, vitalitásának növelésével. A cordyceps fokozza a szervezet oxigénellátását, növeli a sejtek energiatermelését és javítja a vérkeringést.
    • Fokozza a szexuális teljesítőképességet.
    • Antioxidáns hatású, azaz véd a szervezetet érő káros oxidatív folyamatok ellen – így különféle betegségek kialakulási esélyeit csökkenti, és lassítja az öregedési folyamatokat.
    • Hatékonyan oldja a szorongással, stresszel járó állapotokat.
    • Csökkenti a kórosan magas vérzsírszintet: képes az összkoleszterin szintet 10-21%-kal, a trigliceridet 9-26%-kal csökkenteni, ugyanakkor a jó koleszterint (HDL-koleszterin) 27-30%-kal növelni.
    • Jó hatással van a légzőszervekre: a hörgőgörcs oldásában hatékonynak bizonyult, emellett segíti a letapadt nyák ürítését, ezáltal megkönnyíti a légzést.
    Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/cordyceps
     
    6 600 Ft
    Ganoderma étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    Ganoderma lucidum (magyarul: pecsétviasz gomba, Kínában Lingzhi, Japánban Reishi) gombát az ázsiai népek több, mint 4000 éve sikeresen alkalmazzák az orvoslás terén. Kínában a "gyógynövények királya" -ként emlegetik.

    A Ganoderma lucidumban lévő aktív immunmoduláns poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületek felelősek a gyógygomba gyulladáscsökkentő, antiallergiás, nyugtató, vérnyomáscsökkentő és daganatellenes hatásáért 

    A Ganoderma sokrétű pozitív hatásai az alábbi területeket fedik le:

    • Daganat ellenes hatás 

    • Anti-oxidáns hatás 

    • Általános immunerősítő hatás 

    Ganoderma étrend-kiegészítő

     

    Forrás: https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/ganoderma

     

     

     
    5 990 Ft
    GanoVis kapszula 60 db

    Képzeljen el egy olyan növényt, amely a megfelelő időben, mennyiségben és minőségben a megfelelő helyre hat! 
    Ez a REISHI!

     
    A reishi hazánkban pecsétviaszgombaként ismert. A reishit Kínában mintegy 4000 év óta ismerik és használják a népi gyógyászatban.


    A kínaiak évezredek óta kiemelkedő minőségű „gyógynövényként” tekintenek rá. Ez az első úgynevezett „gyógyhatású készítmény”, amely még hosszútávon történő fogyasztás esetén sem okoz semmilyen mellékhatást. Fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít a betegségek hatékony megelőzésében.

    Emellett  a reishi gomba(Ganoderma Lucidum) egy intelligens gyógynövény, amely adaptogén tulajdonságú – ez azt jelenti, hogy akkor és úgy hat, ahogyan az adott pillanatban a szervezetnek szüksége van rá. A kulcsszó az adaptáció, vagyis: a tökéletes alkalmazkodás.

     A manapság egyre nagyobb mennyiségben előforduló mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédő szerek, és gyomirtók  mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat.
    A Reishi kiváló hatással van a méregtelenítésre, ami egyébként a máj legfőbb funkciója.

    A reishi legfontosabb alkotóelemei:

     

    1. Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére is megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét;

    -javítja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a reishi 800-2000 milliomod részben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi az ázsiai ginsengben található.

     

    2. Poliszacharidok: ezek a szerves vegyületek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazásához megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánba támogatott gyógyszernek nyilvánította.

     

    3.Keserű íz: A japán orvos- és gyógyszerész szakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a reishi mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.

    A reishi hatását  tovább fokozza a termékben található:


    sárgabarackmag őrlemény, ami B-17 vitamint is  tartalmaz, és a csipkebogyóhús őrlemény, mely ásványi anyag és természetes C-vitamin tartalma miatt ismert.

    A GanoVis kapszula nagyszerű „hármasa” szervezetünk egészséges működését befolyásolja, adaptogén hatása növeli az energia szintünket. 

    Természetgyógyászok  a Ganodermát allergiában, magas vérnyomásban, vírusfertőzésben és bronchitisztben egyaránt alkalmazzák, kiegészítő kezelésként.

     

    FELHASZNÁLÁSI TERÜLET:

    - javasolt a máj méregtelenítésében
    - a szervezetünk ellenálló képességért felelős
    - antihisztamin szerű, allergiás tüneteket enyhítő hatású
    - fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét
    - magas vérnyomás esetén ajánlatos
    - megőrzi a szervezet vitalitását


    HASZNÁLATI UTASÍTÁS: 


    Ajánlott adagolás: napi 2×1 kapszula étkezések előtt, bő folyadékkal

     


    EGYÉB INFORMÁCIÓK: 

    A napi adag (2×1 kapszula) tartalmaz:
    Megnevezés

    Mennyiség

    NRV %

    Reishi gombapor

    300,0 mg

    n.m.

    Sárgabarack mag por

    150,0 mg

    n.m.

    Csipkebogyó hús por

    150,0 mg

    n.m.

    NRV%=Napi bevitel referenciaérték felnőttek esetében.
    n.m.=nincs meghatározva 

     
     
    A GanoVis kapszulát vegetáriánusok is bátran szedhetik, mivel a kapszula növényi eredetű.

    Fő összetevők: 
    Reishi gomba (Ganoderma lucidum) por, hidroxipropil-metilcellulóz (kapszulahéj), sárgabarack (Prunus armeniaca) mag por, csipkebogyó hús (Cynosbati fructus sine cum seminibus) por

    Ellenjavallatok:

    Gyermekek számára nem javasolt. 

    A Ganovis kapszula és az Aszpirin- származékok együttes használata nem javasolt.
    A szervezetben kontrareakciót válthat ki.

    Mellékhatások: nem ismeretesek 

    FIGYELEM: a készítmény fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!


    A javasolt napi adagot ne lépjük túl!

     

     
    9 280 Ft
    Gyapjas tintagomba étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) Magyarországon is honos gyógygomba. Rendkívül magas biológiai értéke mellett igen ízletes fajta is egyben, közkedvelt konyhai alapanyag is egyben. Fő hatása a szénhidrát háztartással függ össze, javítja a glükóz felhasználását, illetve vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik, ami a hasnyálmirigy inzulintermelésére gyakorolt előnyös befolyására vezethető vissza. A távol-keleti népi gyógyászatban a Gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák. Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították.

    Pozitív hatást tulajdonítanak a Gyapjas tintagombához az alábbi területeken:

    • Fogyás elősegítése
    • A vér glükóz szintjének csökkentése

    gyapjas tintagomba

    Forrás: https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/gyapjas-tintagomba

     
    4 400 Ft
      Hamvaskéreg gomba chaga étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A fekete vagy sötétbarna hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus), amit chaga gomba néven is emlegetnek, megjelenéséről kapta a nevét, mert olyan a kinézete, mintha a fa kérge, amelyen a gomba növekszik, megégett volna. A hamvaskéreg gomba évszázadokkal ezelőtt vált ismertté leginkább Európa-szerte, elsősorban immunerősítő és daganatellenes gyógygombaként.

    hamvaskéreg gomba

    A hamvaskéreg gomba története

    Nehéz megmondani pontosan mióta ismert a gyógyhatásairól, azonban a hamvaskéreg gombát egy igen érdekes feltevés teszi a gyógygombák között is különlegessé. Egyes kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy már a hauslabjochi ember, vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember (akié a világ legrégibb, teljes épségében felfedezett emberi holtteste) is ismerte ezt a gombatípust. Jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy valóban lehetett-e már Ötzi idején, vagyis a kora rézkorban, azaz mintegy 5300 évvel ezelőtt is találkozni a hamvaskéreg gombával. Amennyiben bebizonyosodik, hogy igen, akkor a hamvaskéreg gombát méltán tekinthetjük a legrégebbi étrend-kiegészítőnek, amelyet az emberiség ismer.

    Ha az Ötzi-féle feltevés nem is nyer bizonyosságot, a Shen Nong Ben Cao Jing által írt gyógynövény határozóban való megjelenése is azt bizonyítja, hogy a hamvaskéreg gombát igen régóta ismerik. A kötet a gyógynövényekről gyűjtött ismeretek első írott emléke, amely kb. 100 körül íródott. A könyvben a hamvaskéreg gombát Isten Ajándékaként említik.

    Mindezek mellett az orosz nép volt az első, legaktívabb haszonélvezője a chaga gombának még azelőtt, hogy a világ többi táján felfedezték volna terápiás tulajdonságait. A Khanty-nép, amely az Ob folyó mentén élt körülbelül a 11. század óta Nyugat-Szibériában, teaként fogyasztotta a hamvaskéreg gombát emésztésjavító és méregtelenítő tulajdonságai miatt, illetve szappanként használta sebek tisztítására.

    Oroszországban számos klinikai vizsgálatot is folytattak a chaga gyógyhatásait kutatva. Ennek egyik jelentős eredménye, hogy a moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben elismerte a hamvaskéreg gomba gyógyhatásait: emésztőrendszeri, immunerősítő, daganatellenes és az idegrendszert erősítő gombaként jegyezték be.

    A hamvaskéreg gomba élőhelye, megjelenése

    Túlnyomórészt a sarkkör közelében elterülő tajga hideg erdőiben él, vagyis leginkább Oroszország, Skandinávia, Korea, Japán, Amerikai Egyesült Államok és Kanada északi szélességi területein termő gomba.

    Ezt a gombát nem a földön kell keresnünk, ugyanis a nyírfák és néhány más lombos keményfa törzsén telepszik meg. Amikor a fák elveszítik az ágaikat vagy a viharok során megsérülnek, a hamvaskéreg gomba a seb fölé nő, ahol védő hegként szolgál, egyedi szimbiózist alkotva a fával. A nyírfa a gomba megtelepedésének köszönhetően élhet tovább akár évekig is. A gomba először ökölnyi, később akár emberfejnyi méretű is lehet, igen sötét színű, mintha szénnel lenne borítva a sérült fa törzse.

    Szerencsére a hamvaskéreg sokkal jobb ízű, mint amilyennek látszik. A belőle készült tea például kellemes, földes ízű, amelyben a vanília ízjegyei is fellelhetők.

    Mit tartalmaz a hamvaskéreg gomba?

    A gomba gazdag beltartalmi értékét rendkívüli élőhelyének és életmódjának tulajdonítják. Hideg erdőkben nő, ahol hőmérséklet gyakran fagypont körüli, sokszor hó és jég borítja be. Ugyanakkor a nyári időszakban sok UV sugárzást kap, a hőmérsékletkülönbség, amit el tud viselni pedig extrém. Mindemellett számos természetes ellenséggel küzd (pl. baktériumok, férgek, gombák) a túlélésért.

    Az összes ilyen környezeti fenyegetés ellen a hamvaskéreg gomba maga is a benne található biológiailag aktív anyagainak köszönhetően képes védekezni.

    Ezek közül néhány:

    • melanin
    • antioxidáns enzimek
    • triterpének
    • ergoszterolok
    • szeszkviterpén laktonok
    • betulinsav származékok
    • poliszacharidok
    • fitoszterolok

    Öt gramm hamvaskéreg gomba tartalmaz:

    • 5 kalóriát
    • 0 gramm zsírt
    • 0 gramm szénhidrátot
    • 0 gramm cukrot
    • 5 gramm rostot
    • 1 gramm fehérjét
       

    A hamvaskéreg gomba egészségügyi előnyei

    A gomba hatásait számos vizsgálatban elemezték, ezek alapján az alábbi hatások valószínűsíthetőek:

    Általános immunerősítő hatás

    Az eddig végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a hamvaskéreg gomba képes aktiválni az emberi immunrendszert. A gomba sejtfalaiban található legfontosabb összetevők egyike a béta-glükán, az immunrendszer szabályozásában is szerepet játszó poliszacharid, amely képes normalizálni a túlműködő és alulteljesítő immunrendszert. A béta-glükánok szintén segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában.

    2011-ben egy koreai tudósok egy csoportja jelentést tett közzé, amely az emberi immunsejtek aktivitásának változását vizsgálta hamvaskéreg gomba kivonat hatására. A megfigyelések során jelentős változásokat észleltek a Th1 és Th2 citokin szekréciós szintekben - a citokinek az immunrendszerünk kémiai hírvivői. Ez a citokin-eltolódás megváltoztatta az antigén specifikus antitesttermelő sejtek termelését. Az antitestek termelése pedig kulcsfontosságú összetevője az egészségesen működő immunrendszernek.
     

    Antimikrobiális hatás

    Egy 2015-ös tanulmányban arra világítottak rá, hogy a chaga képes felvenni a harcot bizonyos fertőző baktériumok ellen (pl. Pseudomonas aeruginosa). Annak érdekében, hogy a baktériumok növekedni tudjanak és mérgezővé váljanak az emberi testben, a baktériumoknak hatékonyan kommunikálniuk kell egymással. A hamvaskéreg gomba vegyi anyagai megzavarhatják ezt a kommunikációt, ezáltal a gomba segíthet megvédeni az emberi szervezetet egyes bakteriális fertőzésektől.
     

    Antitumor aktivitás

    A Memorial Sloan Cancer Center által végzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a hamvaskéreg gomba gátolhatja a rák előrehaladását. A hamvaskéreg gomba kivonattal kiegészített daganatellenes kezelésekben ugyanis 60%-os tumorméret-csökkenést tapasztaltak.

    Egy másik, a World Journal of Gastroenterology folyóiratban megjelent tanulmány a gomba rákos emberi májsejtekre kifejtett hatását vizsgálta. A kutatás azt mutatta, hogy a chaga kivonat képes megakadályozni a májrák sejtek növekedését, ezáltal potenciális terápiaként is bevethető májrákos esetekben.

    A hamvaskéreg gombában jelenlévő fitoszterolok közül 45% lanoszterol, 25% inotodiol, a fennmaradó 30%-ot ergoszterol és további vegyületek alkotják. In vivo és in vitro vizsgálatok kimutatták mind a lanoszterol, mind az inotodiol közvetlen rákellenes hatását. A lanoszterolnak antivirális hatása is van.

    A betulinsav származékok teszik a hamvaskéreg gombát igazán egyedülállóvá. A betulinsav erős terápiás szer, amely jelenleg is számos vizsgálat tárgyát képezi anti-virális (például HIV ellenes) és rákellenes hatása miatt. Emellett koleszterinszint-csökkentő hatása is ismert.
     

    Antioxidáns hatás

    A hamvaskéreg gomba nagymennyiségben tartalmaz úgynevezett SOD enzimet (szuperoxid-dizmutáz), amely rendkívül erős antioxidáns enzim, ami kiváló hatással bír a szabadgyökök ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a hamvaskéreg gombákban található fenolvegyületek is elősegítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, így megvédik a sejteket az oxidációtól.

    A humán limfociták sejtvizsgálatában a hamvaskéreg-kivonat a hidrogén-peroxid által okozott DNS-károsodás több mint 40%-át volt képes csökkenteni.

    Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/hamvaskereg-gomba

     
    8 990 Ft
    Mandulagomba étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A mandulagomba (Agaricus blazei Murrill) egy alacsony kalória- és magas tápanyagtartalmú, ehető gombafajta. Frissen ételként, feldolgozva tea formájában vagy kivonatként fogyasztják, Japánban pedig élelmiszer-adalékanyagként is használják. A mandulagomba a hazánkban is jól ismert csiperkefélék családjába tartozik, ugyanakkor összetételében nagyban különbözik azoktól.

    A mandulagomba egy kis brazil faluból, Piedade-ból származik, azonban ma már hazája mellett Kínában, Amerikában és Japánban is termesztik. A Piedade-ban uralkodó éghajlati viszonyok, tehát a 35-38°C közötti nappali és a 20-25°C közötti éjszakai hőmérséklet, továbbá a 80%-os átlagos páratartalom remek körülményeket biztosítanak a mandulagomba növekedéséhez.

    A mandulagomba rendkívül kényes a környezetére, ezért a tökéletes éghajlati viszonyok hiányában termesztése is kudarcba fullad – ezért is magasabb a fogyasztói ára. Október és április között terem, és más gombákkal ellentétben kifejezetten napfényigényes fajta. Átlagos mérete 10-15 cm, színe narancsos-barnás.

    mandulagomba

    A mandulagombát 1960-ban egy japán kutató, Dr. Takatoshi Furumoto fedezte fel. A Piedade-ban és közvetlen környezetében élő emberek körében ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett ez az ízletes gombafajta.  Dr. Takatoshinak feltűnt, hogy a lakosság körében feltűnően alacsony volt a daganatos és időskori betegségek előfordulása. Ennek apropóján küldte el Furomoto Japánba a mandulagombát, hogy megvizsgálják összetevőit és hatásait, ahol bizonyítást nyertek megfigyelései.

    Mit tartalmaz a mandulagomba?

    Gazdag létfontosságú ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, foszforban, rézben, cinkben, káliumban és nátriumban. Fellelhető benne niacin, folsav, biotin és az összes létfontosságú aminosav. Vitaminjai közül kiemelt szerepet kap a B-vitamin komplex vitamincsoport, a D-vitamin és az E-vitamin. Rendkívül fontos, hogy nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és antioxidáns béta-glükánt, elsősorban ezeknek az összetevőknek köszönheti kiemelkedő immunerősítő hatását.

    A különleges mandulaillatát (amiről a nevét is kapta) a benne található vegyületeknek (benzaldehid, benzoát, benzil-alkohol) köszöneti.

    A friss mandulagomba 85-87%-a víz. Miután a gombában lévő nagymennyiségű folyadék elpárolog, egy fehérjedús gomba lesz a végeredmény, amelynek 40-45%-a áll proteinből. A szénhidrátok a gomba 38-45%-át, a rostok 6-8%-át a zsírok pedig mindössze 3-4%-át adják.

    Az egészségre gyakorolt előnyös hatásai

    A mandulagomba hatásait az alábbi területeken tekintik ígéretesnek:
     

    Kiemelkedő immunerősítő hatás

    Egyik legismertebb előnye, hogy fokozza a szervezet védekezőképességét. Tanulmányok kimutatták, hogy a mandulagomba sokféle előnyös poliszacharidot tartalmaz. Sőt, valójában ez a gombatípus rendelkezik a legmagasabb poliszacharid tartalommal, a (béta) 1,6-D glükán és a (béta) 1,3-D glükán koncentrációja kiemelkedő a többi gombatípushoz képest, beleértve a Shitake-tMaitake-t és Reishit.
     

    Vírus- és baktériumellenes hatás

    A béta-glükán poliszacharidok ugyancsak szerepet játszanak a vírusos és bakteriális fertőzések elleni küzdelemben. Egy tanulmány szerint a mandulagomba kivonatok védelmet nyújthatnak a tüdőgyulladást és az agyhártyagyulladást okozó baktériumok és vírusok ellen. Egy másik, 2013-ban közzétett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a gombából izolált poliszacharid hatásos a herpes simplex vírus ellen.
     

    Csontritkulás

    A mandulagomba B1 és B2-vitaminokban gazdag, és jelentős mennyiségű ergoszterint is tartalmaz, mely D2-vitaminná alakul át napsugárzás hatására. A D2-vitamin pozitív hatással van a csontvesztés veszélyének csökkentésére.
     

    Májvédő hatás

    Felmerült a kérdés, hogy a mandulagomba vajon előnyösen hat-e a májműködésre hepatitis B-ben szenvedő betegeknél. A Taipei Kórház kínai orvostudományi tanszéke egy egyéves tanulmányt folytatott a kérdés megválaszolására. Az észrevételek arra mutattak rá, hogy a mandulagomba kivonat képes a hepatitis B fertőzésben szenvedő betegek májfunkciójának normalizálására.
     

    Vércukorszint csökkentő

    Az előzetes kutatások, valamint a közvetlen terápiás megfigyelés arra mutatott rá, hogy a mandulagomba hasznos lehet a vércukorszint csökkentésében, valamint a cukorbetegség elkerülésében. Mindez szintén a kimagasló poliszacharid-tartalmának köszönhető. Az erre vonatkozó klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a mandulagomba kivonat fogyasztása javíthatja az inzulinrezisztenciát egyes cukorbetegeknél, és segít enyhíteni az oxidatív stressz okozta károsodást.

    Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/mandulagomba

     
    7 500 Ft
    Shiitake gomba étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

    A Shiitake gomba (Lentinula edodes) az egyik legismertebb és egyben a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon. Kelet-Ázsiában, Japánban és Kínában őshonos, és ezeken a területeken mintegy 2000 éve használt gombafajta, amelyet kiváló íze mellett gyógyhatásai miatt is gyakran használnak. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon, a Ming-dinasztia idején életelixírként jegyezték az orvosok.

    Japánban shiitake, Kínában pedig illatos gomba néven ismert. Mára világszerte elterjedt a használata, és a csiperkegomba után ez a második legtöbbet termesztett gomba (évi kb. 1 millió tonnányit termesztenek belőle). Magyarországon az utóbbi 20 évben fokozatosan vált ismertté, itt évente 20 tonnányi mennyiséget termesztenek, amelynek java része exportálásra kerül. Magas ára miatt hazánkban kevésbé népszerű a fogyasztók körében.

    A shiitake különleges aromájú, intenzív ízű gombafajta, zamatában és illatában is a hagymafélékre hasonlít. Kalapja barna, 5-12 cm átmérőjű, tönkje a kalapjánál világosabb színű és pikkelyes, lemezkéi pedig bézs színűek. Élőhelye kizárólag az elhalt fák törzse, leginkább bükk, tölgy és gesztenyefák korhadó törzsén telepszik meg.

    A shiitake gombát étkezésekhez friss, valamint szárított formában is használják. Gyógygombaként pedig számos változatban, pl. kivonatként kapszula formájában, illetve friss és szárított gombaként is elérhető.

    shiitake gomba

    Magas fehérjetartalmú gombafajta, amely bővelkedik alapvető fontosságú ásványi anyagokban is. Legnagyobb mennyiségben cinket, káliumot és foszfort tartalmaz. Szárazanyag tartalmának kb. 14%-a aminosav, melyeknek 40%-a az esszenciális aminosavak közé sorolható. Vitaminok közül B1, B2 és D2-vitamin tartalma emelhető ki, illetve jelentős mennyiségben tartalmazza a D-vitamin provitaminját (ergoszterin) is. A shiitake gombában több kéntípusú vegyület is megtalálható, amelyek közül a lentinán a legjelentősebb. Egyrészt ez a vegyület adja a shiitake különleges, hagymákra emlékeztető, kellemes ízét, másrészt az egészségre gyakorolt jótékony hatása is legfőképpen ennek az anyagnak köszönhető. Megtalálható benne továbbá egy másik igen fontos anyag, az eritadenin (egy alkaloidszerű purinszármazék), amely koleszterincsökkentő hatása révén szintén jelentős egészségvédő hatással bír.

    Kiváló része lehet az egészséges táplálkozásnak, hiszen tápanyagban és rostokban gazdag, miközben zsírtartalma alacsony.
     

    Mire jó a shiitake?

    A tradicionális kínai és japán népgyógyászatban megfázás, gyulladások, gyomorpanaszok, májbetegségek, köszvény, aranyér, idegi betegségek, szexuális zavarok, fejfájás, érbetegségek, tumorok és további számos probléma, betegség esetén alkalmazzák.
     

    Immunerősítő hatás

    A shiitake gombában található lentinán olyan béta-glükán (egyfajta poliszacharid), amely az emberi szervezetben immunmoduláló hatással bír, tehát hatékonyan növeli a védekezőképességet. Hatására aktiválódnak a szervezetben található falósejtek, amely így hatékonyabban veszi fel a harcot a vírusokkal (A-típusú influenza, megfázást okozó vírusok, mumpsz, herpesz, hepatitis-B, Eppstein-Barr vírus, HIV), a baktériumokkal és gombákkal. Gyakran alkalmazzák a legyengült immunfunkciók helyreállítására. Japánban a shiitake gombából kinyert lentinánt hivatalosan is gyógyszerként használják.
     

    Tumorellenes

    A shiitake termőtestéből daganatellenes hatású poliszacharidokat mutattak ki, amelyek bizonyos típusú rákos betegségek (pl. vastag- és végbélrák, szarkóma) hatékonynak bizonyultak a tumorok kialakulása ellen. Több tudományos vizsgálat is rámutatott, hogy a shiitake-ben található lentinán képes a tumorsejtek növekedését megfékezni. Ezek a vegyületek csökkentik a daganatsejtek aktivitását, emellett pedig a kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél csökkentik a terápiával járó mellékhatások mértékét.
     

    Koleszterinszint-csökkentő

    Szintén tudományos vizsgálatok bizonyítják a shiitake zsíranyagcserére gyakorolt jótékony hatását. Ezt elsősorban a benne található eritadeninnek köszönheti, amely képes az úgynevezett rossz (LDL) koleszterinszintet csökkenteni. Ma már népbetegségként tartják számon a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket, amelyek jó része a magas koleszterinszintre vezethető vissza.

    A shiitake gomba fogyasztása alapvetően nem ellenjavallt egy betegség esetén sem, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyes személyek dermatitis jellegű reakciót mutathatnak a fogyasztása esetén amennyiben nyers, kezeletlen terméket fogyasztanak (ezt nevezik shiitake dermatitisnek). Mindemellett kiemelendő, hogy a többi étrend-kiegészítő és gyógygomba alapú termék fogyasztása sem helyettesíti az előírt orvosi terápiát, és nem ajánlott ezek helyett, vagy az előírt kezelés mellett az orvos tudomása nélkül alkalmazni.

    Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/shiitake-gomba

     
    5 100 Ft

    prev
    12
    next