A keleti gyógyítók a süngombát a következő problémák esetén ajánlják: gyomor- és bélrendszeri panaszok, légzőszervi megbetegedések, idegi bántalmak (Alzheimer-kór, Parkinson-kór), magas koleszterinszint, gyengült immunrendszer.
A süngomba hatóanyagai az alábbi területeken mutatnak ígéretes hatásokat: neuroprotektív és neuroregeneratív hatás (idegrendszer védő és helyreállító hatás), antioxidáns és májvédő hatás, öregedésgátló.
2005 óta folynak tudományos vizsgálatok a süngomba hatásait illetően. Leginkább állatkísérletek eredményei állnak rendelkezésre, azonban az utóbbi években humán vizsgálatokban is kutatják a süngomba egészségre gyakorolt hatásait. Az alábbi előnyös tulajdonságokkal kapcsolatban születtek eddig eredmények:
1. Memóriajavító
A süngombát a természet egyik legerősebb agyserkentő ételeként emlegetik, mert elősegíti az idegsejt növekedési faktor (NGF) termelését (1). Az NGF egy neuropeptid, különféle rokon polipeptid hormonszerű anyagok összefoglaló elnevezése, amelyek segítik az idegsejtek életben maradását és növekedését, vagyis javítják az agy funkcióit és lassítják az öregedését.
Egy 2009-ben közzétett kettős vak, placebo kontrollált tanulmány, amelyben 30 enyhe demenciában szenvedő beteget vizsgáltak, kimutatta, hogy a süngomba a kezelés 4. hetétől hatékonyan javította a kognitív funkciót azoknál, akik enyhe kognitív elégtelenségben szenvedtek.
2. Csökkenti a szorongást
A süngomba NGF-fokozó hatása által támogatja az autonóm idegrendszert - az elsődleges rendszert, amely részt vesz a tested védekező mechanizmusaiban. A süngomba csökkenti az ingerlékenységet és a szorongás érzését, ami azt is jelenti, hogy a depresszió enyhe tüneteire is működhet.
3. Sclerosis multiplex
A süngomba fogyasztásával a NGF szintje megnövekszik a szervezetben, amely hozzájárul az idegvégződések és a myelin hüvely védelméhez, emellett immunstimuláló hatása miatt a gyulladás és az idegrendszert károsító folyamatok kivédésében is szerepet játszik. A sclerosis multiplex (SM) egy autoimmun betegség, amely a központi idegrendszer krónikus gyulladásával jár együtt. A süngomba által kiváltott NGF-termelődés azonban segít, hogy az idegi károsodás lassabban menjen végbe.
Mint láthatjuk, a süngomba olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkező gyógygomba, amely bizonyos egészségügyi állapotok esetén jótékony hatást gyakorolhat szervezetünkre, így funkcionális élelmiszerként érdemes lehet fogyasztani.
Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/sungomba