Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Termék részletek


Hamvaskéreg gomba chaga étrend-kiegészítő kapszula- 60 db

Hamvaskéreg gomba chaga étrend-kiegészítő kapszula- 60 db
8 990 Ft

A fekete vagy sötétbarna hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus), amit chaga gomba néven is emlegetnek, megjelenéséről kapta a nevét, mert olyan a kinézete, mintha a fa kérge, amelyen a gomba növekszik, megégett volna. A hamvaskéreg gomba évszázadokkal ezelőtt vált ismertté leginkább Európa-szerte, elsősorban immunerősítő és daganatellenes gyógygombaként.

hamvaskéreg gomba

A hamvaskéreg gomba története

Nehéz megmondani pontosan mióta ismert a gyógyhatásairól, azonban a hamvaskéreg gombát egy igen érdekes feltevés teszi a gyógygombák között is különlegessé. Egyes kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy már a hauslabjochi ember, vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember (akié a világ legrégibb, teljes épségében felfedezett emberi holtteste) is ismerte ezt a gombatípust. Jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy valóban lehetett-e már Ötzi idején, vagyis a kora rézkorban, azaz mintegy 5300 évvel ezelőtt is találkozni a hamvaskéreg gombával. Amennyiben bebizonyosodik, hogy igen, akkor a hamvaskéreg gombát méltán tekinthetjük a legrégebbi étrend-kiegészítőnek, amelyet az emberiség ismer.

Ha az Ötzi-féle feltevés nem is nyer bizonyosságot, a Shen Nong Ben Cao Jing által írt gyógynövény határozóban való megjelenése is azt bizonyítja, hogy a hamvaskéreg gombát igen régóta ismerik. A kötet a gyógynövényekről gyűjtött ismeretek első írott emléke, amely kb. 100 körül íródott. A könyvben a hamvaskéreg gombát Isten Ajándékaként említik.

Mindezek mellett az orosz nép volt az első, legaktívabb haszonélvezője a chaga gombának még azelőtt, hogy a világ többi táján felfedezték volna terápiás tulajdonságait. A Khanty-nép, amely az Ob folyó mentén élt körülbelül a 11. század óta Nyugat-Szibériában, teaként fogyasztotta a hamvaskéreg gombát emésztésjavító és méregtelenítő tulajdonságai miatt, illetve szappanként használta sebek tisztítására.

Oroszországban számos klinikai vizsgálatot is folytattak a chaga gyógyhatásait kutatva. Ennek egyik jelentős eredménye, hogy a moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben elismerte a hamvaskéreg gomba gyógyhatásait: emésztőrendszeri, immunerősítő, daganatellenes és az idegrendszert erősítő gombaként jegyezték be.

A hamvaskéreg gomba élőhelye, megjelenése

Túlnyomórészt a sarkkör közelében elterülő tajga hideg erdőiben él, vagyis leginkább Oroszország, Skandinávia, Korea, Japán, Amerikai Egyesült Államok és Kanada északi szélességi területein termő gomba.

Ezt a gombát nem a földön kell keresnünk, ugyanis a nyírfák és néhány más lombos keményfa törzsén telepszik meg. Amikor a fák elveszítik az ágaikat vagy a viharok során megsérülnek, a hamvaskéreg gomba a seb fölé nő, ahol védő hegként szolgál, egyedi szimbiózist alkotva a fával. A nyírfa a gomba megtelepedésének köszönhetően élhet tovább akár évekig is. A gomba először ökölnyi, később akár emberfejnyi méretű is lehet, igen sötét színű, mintha szénnel lenne borítva a sérült fa törzse.

Szerencsére a hamvaskéreg sokkal jobb ízű, mint amilyennek látszik. A belőle készült tea például kellemes, földes ízű, amelyben a vanília ízjegyei is fellelhetők.

Mit tartalmaz a hamvaskéreg gomba?

A gomba gazdag beltartalmi értékét rendkívüli élőhelyének és életmódjának tulajdonítják. Hideg erdőkben nő, ahol hőmérséklet gyakran fagypont körüli, sokszor hó és jég borítja be. Ugyanakkor a nyári időszakban sok UV sugárzást kap, a hőmérsékletkülönbség, amit el tud viselni pedig extrém. Mindemellett számos természetes ellenséggel küzd (pl. baktériumok, férgek, gombák) a túlélésért.

Az összes ilyen környezeti fenyegetés ellen a hamvaskéreg gomba maga is a benne található biológiailag aktív anyagainak köszönhetően képes védekezni.

Ezek közül néhány:

 • melanin
 • antioxidáns enzimek
 • triterpének
 • ergoszterolok
 • szeszkviterpén laktonok
 • betulinsav származékok
 • poliszacharidok
 • fitoszterolok

Öt gramm hamvaskéreg gomba tartalmaz:

 • 5 kalóriát
 • 0 gramm zsírt
 • 0 gramm szénhidrátot
 • 0 gramm cukrot
 • 5 gramm rostot
 • 1 gramm fehérjét
   

A hamvaskéreg gomba egészségügyi előnyei

A gomba hatásait számos vizsgálatban elemezték, ezek alapján az alábbi hatások valószínűsíthetőek:

Általános immunerősítő hatás

Az eddig végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a hamvaskéreg gomba képes aktiválni az emberi immunrendszert. A gomba sejtfalaiban található legfontosabb összetevők egyike a béta-glükán, az immunrendszer szabályozásában is szerepet játszó poliszacharid, amely képes normalizálni a túlműködő és alulteljesítő immunrendszert. A béta-glükánok szintén segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában.

2011-ben egy koreai tudósok egy csoportja jelentést tett közzé, amely az emberi immunsejtek aktivitásának változását vizsgálta hamvaskéreg gomba kivonat hatására. A megfigyelések során jelentős változásokat észleltek a Th1 és Th2 citokin szekréciós szintekben - a citokinek az immunrendszerünk kémiai hírvivői. Ez a citokin-eltolódás megváltoztatta az antigén specifikus antitesttermelő sejtek termelését. Az antitestek termelése pedig kulcsfontosságú összetevője az egészségesen működő immunrendszernek.
 

Antimikrobiális hatás

Egy 2015-ös tanulmányban arra világítottak rá, hogy a chaga képes felvenni a harcot bizonyos fertőző baktériumok ellen (pl. Pseudomonas aeruginosa). Annak érdekében, hogy a baktériumok növekedni tudjanak és mérgezővé váljanak az emberi testben, a baktériumoknak hatékonyan kommunikálniuk kell egymással. A hamvaskéreg gomba vegyi anyagai megzavarhatják ezt a kommunikációt, ezáltal a gomba segíthet megvédeni az emberi szervezetet egyes bakteriális fertőzésektől.
 

Antitumor aktivitás

A Memorial Sloan Cancer Center által végzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a hamvaskéreg gomba gátolhatja a rák előrehaladását. A hamvaskéreg gomba kivonattal kiegészített daganatellenes kezelésekben ugyanis 60%-os tumorméret-csökkenést tapasztaltak.

Egy másik, a World Journal of Gastroenterology folyóiratban megjelent tanulmány a gomba rákos emberi májsejtekre kifejtett hatását vizsgálta. A kutatás azt mutatta, hogy a chaga kivonat képes megakadályozni a májrák sejtek növekedését, ezáltal potenciális terápiaként is bevethető májrákos esetekben.

A hamvaskéreg gombában jelenlévő fitoszterolok közül 45% lanoszterol, 25% inotodiol, a fennmaradó 30%-ot ergoszterol és további vegyületek alkotják. In vivo és in vitro vizsgálatok kimutatták mind a lanoszterol, mind az inotodiol közvetlen rákellenes hatását. A lanoszterolnak antivirális hatása is van.

A betulinsav származékok teszik a hamvaskéreg gombát igazán egyedülállóvá. A betulinsav erős terápiás szer, amely jelenleg is számos vizsgálat tárgyát képezi anti-virális (például HIV ellenes) és rákellenes hatása miatt. Emellett koleszterinszint-csökkentő hatása is ismert.
 

Antioxidáns hatás

A hamvaskéreg gomba nagymennyiségben tartalmaz úgynevezett SOD enzimet (szuperoxid-dizmutáz), amely rendkívül erős antioxidáns enzim, ami kiváló hatással bír a szabadgyökök ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a hamvaskéreg gombákban található fenolvegyületek is elősegítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, így megvédik a sejteket az oxidációtól.

A humán limfociták sejtvizsgálatában a hamvaskéreg-kivonat a hidrogén-peroxid által okozott DNS-károsodás több mint 40%-át volt képes csökkenteni.

Forrás:https://www.vitamed.life/index.php/hu/tudastar/gyogygombak/hamvaskereg-gomba